De onderscheiding Environmental Photographer of the Year

Nikon, WaterBear en CIWEM zijn de zoektocht gestart naar de winnaar van de wedstrijd Environmental Photographer of the Year 2021. Deze jaarlijkse wedstrijd wordt voor de veertiende keer gehouden en biedt een internationaal platform om mensen bewust te maken van de milieuproblemen waardoor onze planeet in gevaar komt. Met de wedstrijd wordt het vermogen van de mens tot overleven en innovatie gevierd en worden tot nadenken stemmende beelden gepresenteerd die aandacht vragen voor onze impact op het milieu.

Deelname aan de wedstrijd is gratis voor alle leeftijden. Zowel professionele fotografen als amateurfotografen worden uitgenodigd om hun meest uitdagende, emotionele en boeiende milieufoto's in te dienen. Deelnemers strijden om geldprijzen en andere prijzen in 8 categorieën en om de hoofdprijs, de onderscheiding Environmental Photographer of the Year 2021.

Wedstrijdcategorieën

De wedstrijd Environmental Photographer of the Year steunt de dringende oproepen tot actie vanuit de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, waarbij de ingewikkelde onderlinge verbondenheden van ontwikkeling, armoedebestrijding, gelijkheid, veiligheid en klimaatactie worden erkend, evenals de ongekende inspanningen van alle sectoren van de samenleving die nodig zijn om de bepalende kwesties van onze tijd aan te pakken.

Environmental Photographer of the Year

De belangrijkste onderscheiding wordt toegekend aan één beeld dat mensen een beter begrip bijbrengt van de oorzaken en effecten van klimaatverandering en sociale ongelijkheid, dat oplossingen voor de noodsituatie van het klimaat en de ecologische noodtoestand belicht en dat ons inspireert om duurzaam te leven.

De winnende fotograaf ontvangt:

  • Een geldprijs van 10.000 GBP en een certificaat van de onderscheiding
  • Een fotospread en interview in het tijdschrift The Environment van CIWEM
  • Een profiel op het WaterBear-platform
  • Een artikel op de website van Nikon Europe
  • en meer

Young Environmental Photographer of the Year

In samenwerking met Nikon presenteert deze wedstrijd het beste in milieufotografie door het objectief van jonge fotografen in de leeftijd tot en met 21 jaar.

De winnende fotograaf ontvangt:

  • Een Nikon Z-camera en 3 objectieven van Nikon
  • Een profiel op het WaterBear-platform
  • Een artikel op de website van Nikon Europe
  • Een interview in het tijdschrift The Environment van CIWEM
  • en meer
Extra prijzen en kansen op een artikel worden toegekend in de volgende categorieën:

Resilient Award (Onderscheiding van de Resilient Foundation)

Samen met de Resilient Foundation laat deze categorie de impact van verhalen vertellen door middel van fotografie zien. De onderscheiding wordt uitgereikt voor één beeld dat een meeslepend verhaal bevat dat onderricht, hoop verspreidt en tot actie inspireert.

De Resilient Foundation is opgericht als reactie op een gebrek aan actie rondom het snel veranderende klimaat. De stichting wil de kracht van inspirerende verhalen vertellen aanwenden voor de meest kritische kwesties van onze tijd.

Environments of the Future

Deze onderscheiding houdt de kroniek bij van klimaatverandering als gevolg van de impact van de mensheid en biedt een kijkje in onze toekomst. Foto's tonen de veerkracht aan van mensen en omgevingen die met tegenslag te maken hebben en die de uitdagingen aangaan waar ze met betrekking tot milieuvernietiging, energiezekerheid en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen voor worden gesteld.

Sustainable Cities

Deze categorie vraagt aandacht voor onze bebouwde omgevingen en de gemeenschappen en dieren die daarin wonen door middel van onderwerpen zoals slimme en veerkrachtige steden, vervoer, afval en de verbindingen tussen natuur, samenleving en infrastructuur. Foto's omvatten milieuoplossingen vanuit de techniek, het ontwerp, materialen en structuren.

Climate action

Deze onderscheiding verkent duurzame milieuontwikkeling en economische ontwikkeling en toont de band van de mens met de natuur en onze acties om deze te beschermen. Foto's belichten de natuurwaarde en sociale waarde van het milieu, betaalbare schone energie en innovatieve benaderingen voor aanpassing en beperking van milieuverandering.

Water and Security

Door de ingewikkelde relaties tussen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, gendergelijkheid en veiligheid te onderzoeken, verkent deze categorie onze steeds toenemende vraag naar water en de rol van gelijkheid bij elk aspect van waterbeheer, van waterschaarste tot overstromingen.

People's Choice

Deze categorie biedt het publiek de kans om te stemmen op de beste milieufotograaf van 2021. Stemmen vindt online plaats en er wordt één People's Choice-onderscheiding uitgereikt aan de favoriet van de meerderheid. De winnaar treedt toe tot de door de jury verkozen winnaars van 2021 en krijgt een plaats in de tentoonstelling Environmental Photographer of the Year.

Dien je beste werk in voor een kans om te winnen! Bezoek de officiële pagina van Environmental Photographer of the Year hier voor meer informatie over hoe je foto's kunt indienen.