De onderscheiding Environmental Photographer of the Year

Nikon, WaterBear en CIWEM zijn de zoektocht gestart naar de winnaar van de wedstrijd Environmental Photographer of the Year 2021. Deze jaarlijkse wedstrijd wordt voor de veertiende keer gehouden en biedt een internationaal platform om mensen bewust te maken van de milieuproblemen waardoor onze planeet in gevaar komt. Met de wedstrijd wordt het vermogen van de mens tot overleven en innovatie gevierd en worden tot nadenken stemmende beelden gepresenteerd die aandacht vragen voor onze impact op het milieu.

Deelname aan de wedstrijd is gratis voor alle leeftijden. Zowel professionele fotografen als amateurfotografen worden uitgenodigd om hun meest uitdagende, emotionele en boeiende milieufoto's in te dienen. Deelnemers strijden om geldprijzen en andere prijzen in 8 categorieën en om de hoofdprijs, de onderscheiding Environmental Photographer of the Year 2021.

Maak kennis met het panel van bekroonde juryleden van dit jaar

De Britse fotograaf Ope Odueyungbo, de Noors fotografe Lina Kayser, de Britse fotograaf Alfie Bowen, fotograaf voor The New York Times en winnaar van de Pulitzer Prize voor Feature Photography Josh Haner, ontwerper Marquise Stillwell, activiste voor klimaatrechtvaardigheid Frances Fox, directeur van de ICCCAD Saleemul Huq, fotograaf Ben Moore, civiel ingenieur Diana Abrunhosa en de CEO van CIWEM Terry Fuller zullen de inzendingen beoordelen en de winnende foto's selecteren.

Alfie Bowen, #Zcreator

Alfie is een bekroonde autistische Britse fotograaf. Zijn artistieke visie wordt gevormd door een nauwgezette aandacht voor detail en een niet-aflatende vastberadenheid om mensen hun ongelijk te bewijzen. Toen hij eenmaal vervreemd raakte van zijn leeftijdsgenoten, ontdekte Alfie een affiniteit met dieren die hem door zijn donkerste momenten heen hielp. Als kind al zocht hij troost in tijdschriften en documentaires over wilde dieren, en nu als volwassene is zijn werk te zien geweest bij BBC Earth en wordt het door beroemdheden zoals Sir David Attenborough geprezen. Alfie's inspirerende verhaal resulteerde in samenwerking met liefdadigheidsinstellingen om meer aandacht te vragen voor wilde dieren en autisme. Vanaf 2021 is Alfie nu een van de #Zcreators van Nikon.

Lina Kayser, #Zcreator

Lina is een Noorse fotografe uit Dovrefjell, Noorwegen. Ze is gespecialiseerd in koude en afgelegen plekken in het noorden en het kwetsbare Noordpoolleven. Naast haar solofotoprojecten heeft Lina fotoworkshops gegeven in zowel Noorwegen als daarbuiten en tijdens expedities per schip naar Spitsbergen. Lina heeft een grote passie voor wilde dieren in Scandinavië en het Noordpoolgebied en gebruikt sociale media om haar zienswijzen te delen. Lina werkt sinds 2017 met Nikon samen en is nu ook een #Zcreator van Nikon.

Ben Moore, #Zcreator

Ben Moore is een autodidactisch commercieel fotograaf die is gespecialiseerd in lucht-, architectuur- en stadsfotografie. Zijn stijl is enigszins duister, maar zuiver met lichte aardetinten. Hij houdt ervan om lijnen in zijn beelden te gebruiken met een scherp visueel effect dat zijn publiek schokt en prikkelt. Ben werkt sinds augustus 2020 met Nikon samen als #Zcreator van Nikon.

Frances Fox, jeugdactiviste voor klimaatrechtvaardigheid

Frances is een jeugdactiviste voor klimaatrechtvaardigheid en de oprichter, directeur Verenigd Koninkrijk en internationaal artieste/sprekers- en outreachcoördinator voor Climate Live. Climate Live houdt wereldwijd concerten en gebruikt de kracht van muziek om mensen in de klimaatbeweging enthousiast te maken, voor te lichten en te activeren. Frances is ook festivalcoördinator voor het UK Student Climate Network en helpt mee om met Fridays For Future internationale campagnes te organiseren. Frances vertegenwoordigde schoolstakers in het Verenigd Koninkrijk toen ze in Bristol op hetzelfde podium stond als Greta Thunberg en een publiek van 30.000 mensen toesprak, waarbij ze van de overheid en bedrijven actie in verband met klimaatverandering eiste.

Ope Odueyungbo, fotograaf

Ope ging op 16-jarige leeftijd aan de gang met fotografie. Door zijn waardering voor allerlei soorten fotografie is zijn stijl en werk in de loop van de jaren veranderd, maar hij heeft zich altijd graag gespecialiseerd in straat-, portret- en architectuurfotografie. Ope's werk is gepubliceerd door Trope in het boek Parallel Lines uit 2019, zijn eerste soloboekuitgave en deel 2 van Trope's serie Emerging Photographers. Dit is een nieuwe reeks waarin het werk van jonge en opkomende fotografen uit de hele wereld wordt geëerd. Ope's beelden vormen een studie van contrast en laten een dualiteit in het perspectief zien die in zijn professionele en persoonlijke werk duidelijk aanwezig is: extravert versus introvert, stedelijk/architectuur versus persoonlijk/familie. Ope gebruikt leidende lijnen, rasters en geometrische patronen en experimenteert met afstanden en perspectieven en streeft er zo naar om de aandacht van zijn publiek te trekken en vast te houden door het gewone buitengewoon te maken.

Diana Abrunhosa, civiel ingenieur

Diana is een civiel ingenieur van het team Water van ARUP en een beëdigd lid van CIWEM. Diana heeft zich altijd laten inspireren door waterbestendigheid, door duurzaamheid en door hoe steden zich kunnen aanpassen aan hun omgevingen en mee kunnen werken om klimaatverandering tegen te gaan. Ze vervult een actieve rol als ambassadeur van STEM en nam deel aan verschillende programma's op scholen om mensen bewust te maken van de principes van duurzaamheid.

Terry Fuller, CEO van CIWEM

Terry heeft meer dan 30 jaar ervaring als water- en milieubeheerder en heeft technisch leiding gegeven aan grootschalige projecten op enkele van de mooiste en meest uitdagende plekken ter wereld. Het heeft een passie voor het bereiken van een koolstofvrije wereld en onderkent dat met het netto bereiken daarvan in 2050 in eigen land de bij de huidige trends voorspelde rampzalige opwarming van de aarde die niet kan worden voorkomen. Voordat hij zich fulltime voor CIWEM ging inzetten, was Terry een actief lid, en dat is hij nu nog steeds.

Marquise Stillwell, ontwerper

Marquise Stillwell begon zijn praktijk twintig jaar geleden vanuit een nieuwsgierigheid naar mensen en ruimten, die zich later ontwikkelde tot een passie voor het ontwerpen van systemen die alle omgevingen voor iedereen beter maken. In 2009 richtte Marquise Openbox op, een ontwerp- en onderzoeksstudio die gevestigd is in New York en die werkt op het kruispunt van mensen en systemen. Marquise Stillwell is een ontwerper en aanjager van het bouwen van gemeenschappen op het gebied van ontwerp, kunst en cultuur. Marquise is ook een lid van het High Line Advisory Committee en deelnemer aan het Urban Design Forum.

Josh Haner, fotograaf

Josh is staffotograaf en senior redacteur voor fototechnologie bij The New York Times. Hij werd in 2014 onderscheiden met de Pulitzer Prize voor Feature Photography en heeft de afgelopen zeven jaar overal ter wereld gewerkt om de dringende en verstrekkende realiteit van de klimaatverandering te documenteren. In video-opnamen met een drone en foto's vanaf de grond verkent hij de gevolgen voor een wereld die steeds verder opwarmt. Zijn foto- en videojournalistiek is bekroond met onderscheidingen van World Press Photo, Pictures of the Year International en de National Press Photographers Association.

Saleemul Huq, directeur van de ICCCAD

Saleemul Huq is directeur van het International Centre for Climate Change and Development (ICCCAD) in Bangladesh en is een expert op het gebied van het verband tussen klimaatverandering en duurzame ontwikkeling, met name vanuit het oogpunt van ontwikkelingslanden. Hij was de hoofdauteur van het hoofdstuk over aanpassing en duurzame ontwikkeling in het derde evaluatierapport van de Intergouvernementele werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) en was ook de hoofdauteur van het hoofdstuk over aanpassing en beperking in het vierde IPCC-evaluatierapport.

Wedstrijdcategorieën

De wedstrijd Environmental Photographer of the Year steunt de dringende oproepen tot actie vanuit de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, waarbij de ingewikkelde onderlinge verbondenheden van ontwikkeling, armoedebestrijding, gelijkheid, veiligheid en klimaatactie worden erkend, evenals de ongekende inspanningen van alle sectoren van de samenleving die nodig zijn om de bepalende kwesties van onze tijd aan te pakken.

Environmental Photographer of the Year

De belangrijkste onderscheiding wordt toegekend aan één beeld dat mensen een beter begrip bijbrengt van de oorzaken en effecten van klimaatverandering en sociale ongelijkheid, dat oplossingen voor de noodsituatie van het klimaat en de ecologische noodtoestand belicht en dat ons inspireert om duurzaam te leven.

De winnende fotograaf ontvangt:

  • Een geldprijs van 10.000 GBP en een certificaat van de onderscheiding
  • Een fotospread en interview in het tijdschrift The Environment van CIWEM
  • Een profiel op het WaterBear-platform
  • Een artikel op de website van Nikon Europe
  • en meer

Young Environmental Photographer of the Year

In samenwerking met Nikon presenteert deze wedstrijd het beste in milieufotografie door het objectief van jonge fotografen in de leeftijd tot en met 21 jaar.

De winnende fotograaf ontvangt:

  • Een Nikon Z-camera en 3 objectieven van Nikon
  • Een profiel op het WaterBear-platform
  • Een artikel op de website van Nikon Europe
  • Een interview in het tijdschrift The Environment van CIWEM
  • en meer
Extra prijzen en kansen op een artikel worden toegekend in de volgende categorieën:

Resilient Award (Onderscheiding van de Resilient Foundation)

Samen met de Resilient Foundation laat deze categorie de impact van verhalen vertellen door middel van fotografie zien. De onderscheiding wordt uitgereikt voor één beeld dat een meeslepend verhaal bevat dat onderricht, hoop verspreidt en tot actie inspireert.

De Resilient Foundation is opgericht als reactie op een gebrek aan actie rondom het snel veranderende klimaat. De stichting wil de kracht van inspirerende verhalen vertellen aanwenden voor de meest kritische kwesties van onze tijd.

Environments of the Future

Deze onderscheiding houdt de kroniek bij van klimaatverandering als gevolg van de impact van de mensheid en biedt een kijkje in onze toekomst. Foto's tonen de veerkracht aan van mensen en omgevingen die met tegenslag te maken hebben en die de uitdagingen aangaan waar ze met betrekking tot milieuvernietiging, energiezekerheid en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen voor worden gesteld.

Sustainable Cities

Deze categorie vraagt aandacht voor onze bebouwde omgevingen en de gemeenschappen en dieren die daarin wonen door middel van onderwerpen zoals slimme en veerkrachtige steden, vervoer, afval en de verbindingen tussen natuur, samenleving en infrastructuur. Foto's omvatten milieuoplossingen vanuit de techniek, het ontwerp, materialen en structuren.

Climate action

Deze onderscheiding verkent duurzame milieuontwikkeling en economische ontwikkeling en toont de band van de mens met de natuur en onze acties om deze te beschermen. Foto's belichten de natuurwaarde en sociale waarde van het milieu, betaalbare schone energie en innovatieve benaderingen voor aanpassing en beperking van milieuverandering.

Water and Security

Door de ingewikkelde relaties tussen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, gendergelijkheid en veiligheid te onderzoeken, verkent deze categorie onze steeds toenemende vraag naar water en de rol van gelijkheid bij elk aspect van waterbeheer, van waterschaarste tot overstromingen.

People's Choice

Deze categorie biedt het publiek de kans om te stemmen op de beste milieufotograaf van 2021. Stemmen vindt online plaats en er wordt één People's Choice-onderscheiding uitgereikt aan de favoriet van de meerderheid. De winnaar treedt toe tot de door de jury verkozen winnaars van 2021 en krijgt een plaats in de tentoonstelling Environmental Photographer of the Year.

Dien je beste werk in voor een kans om te winnen! Bezoek de officiële pagina van Environmental Photographer of the Year hier voor meer informatie over hoe je foto's kunt indienen.