FOCUS STACKING VOOR DIEPTE EN DETAIL BIJ CLOSE-UPS

We willen u niet direct ontmoedigen, maar David Leaser vertelde ons dat als hij focus stacking langer dan een week niet gebruikt, hij het als het ware weer onder de knie moet krijgen. Hij is erg enthousiast over de focus-stackingtechniek die hij gebruikte voor deze close-ups, maar, zegt hij, er zijn wel een hoop stappen voor nodig.

Het is echter zeer de moeite waard, omdat focus stacking het probleem van een kleine scherptediepte bij macrofotografie oplost.

In het Amazonegebied had David inspiratie opgedaan om deze techniek uit te proberen. Hij fotografeerde landschappen voordat hij zijn aandacht richtte op 'de kleine ecosystemen op de bodem van het regenwoud'. Het probleem was het vastleggen van alle details en structuren die hij in planten en bloemen zag. “De scherptediepte was bij geen enkele f-stop groot genoeg om alles wat ik wilde in één beeld te krijgen”, zegt hij. Hij ging terug naar huis, deed wat onderzoek en al snel had hij een algemene werkwijze uitgevonden en het materiaal verzameld dat hij daarvoor nodig had: een D3X, een AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8 ED, het R1C1 draadloze close-up Speedlight-systeem, een Cognisys StackShot, een extra stabiel statief, en de software Zerene Stacker.

De StackShot is een gemotoriseerde rail die boven op het statief wordt geplaatst en de D3X met de handmatig scherpgestelde Micro NIKKOR van 60 mm met vooraf ingestelde stappen in de richting van het onderwerp verschuift. David geeft de voorkeur aan stappen van 0,3 mm omdat hij tot de conclusie kwam dat dit het beste werkt met het scherptedieptebereik van het 60-mm objectief. De D3X, die met zijn laptop is verbonden, maakt bij iedere stap één opname. Doordat de camera is ingesteld op livebeeld, kan David op zijn laptop precies zien wat het objectief ziet en wat de camera vastlegt.

David past de scherpstelling van het objectief niet aan terwijl de StackShot beweegt. Hij wil genoeg scherpe elementen in de opnamen krijgen, zodat de software die tot het uiteindelijke beeld kan samenvoegen. David neemt gewoonlijk tientallen foto's terwijl de StackShot steeds dichter bij de bloem kruipt. De software kiest automatisch de scherpste delen uit elke opname en voegt die samen tot één beeld.

© David Leaser

De R1C1 Speedlight flitst bij iedere opname. “Ik stel de flitser in op automatisch en maak een paar testfoto's voordat ik begin”, zegt David. “Ik bekijk het resultaat op de laptop en weet zo of ik wat moet aanpassen aan de positie of sterkte.” Om het licht zachter te maken, gebruikt David een Sto-Fen Omni-Bounce-flitsdiffusor op elke flitskop van de R1C1. Als het objectief binnen 7,5 cm van het onderwerp komt, voegt hij daar de close-up-diffusors aan toe die deel uitmaken van de R1C1-kit.

Soms gebruikt David een SB-900 om delen te verlichten die buiten het bereik van de close-upflitser vallen. “Het close-upsysteem is erg gericht op de bloem,” zegt David, “maar het kan zijn dat ik meer licht op de steel nodig heb en dan gebruik ik de SB-900 met de bijbehorende diffusor of met een LumiQuest-softbox. Ik stuur de SB-900 dan aan met de SU-800 draadloze commander op de flitsschoen van de camera.”

David maakt de foto's in de NEF-bestandsindeling en zet ze dan groepsgewijs om naar TIFF-bestanden in Photoshop. Hierdoor kan hij alle aanpassingen in kleur of belichting maken die hij nodig acht. Daarna importeert hij de beelden in Zerene Stacker en maakt de software de selectie en combinatie van scherpe delen. De resultaten vertonen een opzienbarende diepte, helderheid en detail en David heeft afdrukken van 44 x 60 inch op canvas gemaakt voor exposities en kunstverkoop.

Een laatste, maar belangrijk punt: bloemen die al die extra moeite waard zijn en bewonderende reacties uitlokken. David koopt ze de bloemenmarkt van Los Angeles of kweekt ze zelf. Alle hardware en software die hier is genoemd, kan online worden gevonden door trefwoorden, namen en zinsneden op te zoeken via Google. Zo kunt u ook meer informatie, handleidingen en zelfstudies over de focus-stackingtechniek vinden. Alleen voor het uitkiezen van de bloemen bent u volledig op uzelf aangewezen.