LEIDRAAD VOOR MACRO-OBJECTIEVEN

Macrofotografie behoort tot de interessantste fotografievormen. Ze laat u details weergeven die men niet zo snel met het blote oog opmerkt.

De benaming die Nikon voor een macro-objectief gebruikt, is Micro NIKKOR. Met een goed macro-objectief kunt u zonder bijkomende accessoires foto's nemen op een schaal van 1:2 of 1:1 (respectievelijk de helft van ware grootte tot ware grootte). We noemen een beeld 'ware grootte' als het beeldformaat gelijk is aan de grootte van het onderwerp. De meeste objectieven bieden op hun kortste scherpstelafstand een weergaveverhouding van ongeveer 1:3,2 of 1,5. Dit betekent dat een onderwerp ongeveer drie tot vijf keer kleiner wordt weergegeven dan het in werkelijkheid is. Dat is nauwelijks voldoende om het beeld met hele kleine onderwerpen te kunnen vullen zoals met een levensgrote weergave van 1:1 die wordt geleverd met Micro NIKKOR-lenzen van Nikon zoals de AF-S Micro NIKKOR 105 mm f/2.8G VR. De Micro NIKKOR-objectieven danken hun populariteit aan hun enorme veelzijdigheid, de hoge reproductieverhoudingen, het gebruiksgemak en de uitmuntende kwaliteit. De maximale reproductieverhouding staat bij Micro NIKKOR-objectieven op de objectiefcilinder (1:2 of 1:1).

Door het ontwerp van de Micro NIKKOR-objectieven van Nikon leveren deze altijd geweldige prestaties, of ze nu op oneindig of op hun kortste scherpstelafstand zijn ingesteld. Bij het AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED-objectief is die laatste slechts 0,185 m. Dankzij de korte lensconstructie beschikt deze lens over een grote 'vrije werkafstand', wat de afstand is tussen het voorste lenselement en het onderwerp. Hoe groter de vrije werkafstand, hoe eenvoudiger het is om het onderwerp te verlichten en hoe kleiner de kans is dat u kleine dieren stoort. Vrije werkafstand is een belangrijke onderscheiding tussen de verschillende Micro NIKKOR-lenzen. U kunt het hele beeld met uw onderwerp vullen door er met een Micro NIKKOR-objectief extreem dichtbij te komen.

Wanneer u een kort telemacro-objectief gebruikt, zoals een 200 mm Micro NIKKOR, kunt u uw onderwerp op ware grootte weergeven. U hoeft er dan niet zo dichtbij te komen als met een 60 mm Micro NIKKOR-objectief. Deze korte telemacro-objectieven lenen zich perfect voor het maken van opnamen van insecten of andere levende wezens die u niet te dicht wilt benaderen.

Nikon geeft u de keuze uit twee close-up Speedlight-systemen die allebei op een geweldige manier het beschikbare licht ondersteunen tijdens het maken van macrofoto's. Het draadloze R1 Close-up Speedlight-systeem is ontworpen voor camera's die i-DDL aankunnen en over een ingebouwde commanderfunctie beschikken. Het draadloze R1C1 Close-up Speedlight-systeem is ontworpen voor camera's die i-DDL aankunnen en niet over een ingebouwde commanderfunctie beschikken.

Vaak hebt u voor macrofotografie een statief nodig. Als u van zo dichtbij een opname van uw onderwerp maakt, wordt de scherptediepte vaak gereduceerd tot millimeters in plaats van centimeters of meters. Voor extra stabiliteit plaatst u uw digitale spiegelreflexcamera op een statief om zo scherpe beelden te kunnen maken. Als een statief geen optie is, probeer dan een van de Micro NIKKOR-objectieven met de VR-beeldstabilisatie (vibratiereductie) van Nikon. Met deze objectieven kunt u uit de hand opnamen maken tot wel 4 stops langzamer¹ dan anders. Dat is ideaal voor een grotere scherptediepte en dus ook voor scherpere foto's of films. En nu we het toch over films hebben, wist u dat u een Micro NIKKOR-objectief kunt gebruiken om ook tijdens het maken van films onderwerpen op ware grootte weer te geven?

Maar het feit dat u met een Micro NIKKOR-objectief onderwerpen tot op ware grootte (1:1) kunt weergeven, hoeft niet te betekenen dat u het objectief ook altijd alleen daarvoor gebruikt. Deze objectieven bieden namelijk naast hun macromogelijkheden ook een briljante kwaliteit op hun primaire brandpuntsafstand. Het AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR-objectief kunt u gebruiken voor portretten of actiefotografie. Het PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED-objectief kunt u gebruiken voor architectuur- of landschapsfotografie. En het Micro NIKKOR 105mm f/2.8-objectief is een geweldig portretobjectief voor digitale spiegelreflexcamera's in FX-formaat.

Tot de macro-objectieven van Nikon behoren een reeks AF- en AF-S-objectieven (specifiek ontworpen om te gebruiken met camera's die zijn voorzien van een beeldsensor in DX-formaat), objectieven met handmatige scherpstelling en PC-objectieven (objectieven met perspectiefcorrectie).

DE MICRO-NIKKOR-OBJECTIEVENREEKS VAN NIKON

AF-S DX MICRO NIKKOR 40MM F/2.8G

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,16 m

AF MICRO-NIKKOR 200MM F/4D IF-ED

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,5 m

MICRO-NIKKOR 55MM F/2.8

Maximale reproductieverhouding: 1:2 (helft van ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,25 m

AF MICRO-NIKKOR 60MM F/2.8D

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,21 m

PC-E MICRO NIKKOR 45 MM F/2.8D ED

Maximale reproductieverhouding: 1:2 (helft van ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,25 m

PC-E MICRO NIKKOR 85 MM F/2.8D

Maximale reproductieverhouding: 1:2 (helft van ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,39 m

AF-S VR MICRO-NIKKOR 105MM F/2.8G IF-ED

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,314 m

AF-S MICRO NIKKOR 60MM F/2.8G ED

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,185 m

AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G ED VR

Maximale reproductieverhouding: 1:1 (ware grootte)

Kortste scherpstelafstand: 0,286 m

Over COOLPIX-camera's en digitale spiegelreflexcamera's gesproken: de macrostand

Veel 'point and shoot' digitale camera's (zoals de Nikon COOLPIX-modellen) en ook sommige Nikon spiegelreflexcamera's, beschikken over een macrostand. Deze opnamestand wordt meestal aangeduid met een bloemsymbool en werkt door het objectief scherp te laten stellen op een afstand die dichterbij is dan gewoonlijk. Bepaalde COOLPIX-camera's hebben zelfs een macrostand waarmee u uw onderwerpen tot op slechts 1 cm kunt benaderen. Als de macrostand wordt gecombineerd met een objectief dat een diafragmabereik heeft, stelt deze ook een groter diafragma in. Daarmee blijven de beelden scherp en krijgt u het zachte onscherp gemaakte achtergrondeffect (bokeh), dat vaak te zien is op macrobeelden.

¹ Gebaseerd op CIPA-standaard.