De ingebouwde Wi-Fi van uw Nikon-camera gebruiken

Een stapsgewijze installatiehandleiding

Bepaalde D-SLR- en COOLPIX-camera's van Nikon hebben ingebouwde Wi-Fi® waarmee u beelden moeiteloos kunt overzetten van uw Wi-Fi-camera naar een compatibele smartphone of tablet om ze vervolgens eenvoudig te delen. En een extra handige functie van Nikon-camera's met Wi-Fi-verbinding is dat er geen Wi-Fi-hotspot in de buurt hoeft te zijn. De camera en uw smartapparaat leggen samen de verbinding.

Hoewel uw smartphone waarschijnlijk foto's kan maken, doet uw digitale camera van Nikon dat hoogstwaarschijnlijk een stuk beter. Dat komt omdat digitale camera's grotere beeldsensors en krachtigere beeldverwerkingsengines gebruiken. De sensor van de camera heeft een hogere resolutie, een groter dynamisch bereik en de mogelijkheid om bij weinig licht te fotograferen met hoge ISO-waarden. Dat alles draagt bij tot foto's van hoge kwaliteit. Digitale camera's van Nikon beschikken ook over uitstekende NIKKOR-objectieven en een groot aantal functies en accessoires waarmee u creatiever kunt fotograferen.

Beelden kunnen worden geüpload naar een compatibel smartapparaat waarop de Nikon-app Wireless Mobile Utility (WMU) is geïnstalleerd. De app is gratis beschikbaar via de iTunes Online Store® en de Google Play™ Store voor Android™-apparaten.

Uw hogeresolutiecamera maakt grote bestanden, waardoor u waarschijnlijk niet de maximale resolutie van de camera wilt gebruiken wanneer u beelden via Wi-Fi wilt overzetten naar een smartapparaat. Immers, hoe groter het bestand, hoe langer het duurt om dit van de camera naar het apparaat te verzenden. Daarom raden we aan JPG te gebruiken in plaats van NEF. JPG Fijn/Groot levert dan weer grotere bestanden op dan JPG Basis/Medium. Als u foto's maakt die alleen digitaal worden bekeken, kunt u de camera gerust instellen op het maken van kleinere bestanden.

Voor gebruikers die met de hogere resoluties van hun camera willen werken, kan de app zo worden ingesteld dat deze alleen de aanbevolen grootte downloadt of zelfs nog kleinere VGA-bestanden, terwijl de hogeresolutiebeelden op de geheugenkaart worden opgeslagen. Dit kan worden geconfigureerd via het instellingenmenu van de app.

Afstandsbediening

U kunt uw smartapparaat als afstandsbediening gebruiken om foto's te maken. Zo kunt u zelf ook op de foto komen te staan of zelfs de camera op een plek neerzetten en wilde dieren fotograferen terwijl u op veilige afstand de sluiter ontspant. Wat ook erg leuk is, is dat u het beeld van de camera op uw smartapparaat kunt volgen, waardoor u precies op het goede moment de foto kunt maken. (Raadpleeg de gebruikshandleiding van uw camera om te kijken of uw camera deze mogelijkheid heeft.)

U kunt foto's makkelijk delen met vrienden en familie via uw digitale Nikon-camera met ingebouwde Wi-Fi. Met D-SLR's van Nikon kunt u ook video's delen.

De ingebouwde Wi-Fi van een compatibele camera gebruiken

Als u de Wi-Fi-functie van Nikon-camera's met ingebouwde Wi-Fi wilt gebruiken, moet u de gratis app Wireless Mobile Utility downloaden.

De Wi-Fi-menu's van de camera zijn alleen volledig toegankelijk als de camera een geheugenkaart bevat.

Een Android™-apparaat gebruiken

Gebruikers met een Android™-apparaat kunnen de app downloaden via de Google Play™ Store en op het Android™-apparaat installeren.

Een Apple™-apparaat gebruiken

Gebruikers met een iOS-apparaat kunnen de app downloaden via de iTunes Online Store®.

Er zijn drie verschillende manieren waarop een Android-gebruiker verbinding kan maken met een compatibele camera, maar er is maar één manier waarop iOS-gebruikers een camera met hun smartapparaat kunnen verbinden.  De volgende aanwijzingen kunnen door zowel Android™- als iOS™-gebruikers worden gebruikt om verbinding te maken door het Wi-Fi-netwerk of de SSID van de camera te selecteren op het smartapparaat. Dit is de snelste en makkelijkste manier om verbinding te maken omdat dit een niet-versleutelde verbinding is.

Android™-gebruikers kunnen ook verbinding maken via drukknop-WPS (Wi-Fi Protected Setup), als hun smartapparaat drukknop-WPS ondersteunt, of via WPS met pincode-invoer (Wi-Fi Protected Setup). Raadpleeg de gebruikshandleiding van uw camera voor stapsgewijze instructies voor het instellen van dit soort verbindingen.

U hebt nu toegang tot de camera via de app. Als u de optie 'Op afstand foto's maken' selecteert in de app, wordt automatisch livebeeld gestart, waardoor u nu op uw smartapparaat kunt zien wat de camera waarneemt.

De compatibele camera verbinden met het smartapparaat

1. Schakel de ingebouwde Wi-Fi van de camera in. Nieuwere modellen hebben een externe Wi-Fi-knop (bij sommige oudere modellen selecteert u Wi-Fi in het setup-menu).

2. Ga naar de Wi-Fi-instellingen op het smartapparaat en selecteer de camera in de lijst met beschikbare netwerken. De naam begint met Nikon, gevolgd door een reeks letters en cijfers. Bij Android zal uw apparaat, nadat dit voor het eerst verbinding heeft gemaakt met het netwerk, automatisch weer verbinding maken op het moment dat u de Wi-Fi van de camera inschakelt. iOS-gebruikers moeten deze stap telkens uitvoeren wanneer ze de draadloze functie van hun Nikon-camera willen gebruiken met hun smartphone.

3. Start de app Wireless Mobile Utility op het smartapparaat.

Een compatibel Android™-apparaat verbinden met een NFC-compatibele Nikon-camera

Gebruikers van een Android-smartphone met versie 4.0 of hoger en een Nikon-camera die compatibel is met NFC kunnen ook de NFC-functie (Near Field Communication) gebruiken om hun Nikon-camera met hun smartphone te verbinden en de app te openen.

Hiervoor houdt u eenvoudig het N-symbool van de camera tegen de Android-smartphone, waarna de twee apparaten verbinding maken en de app Wireless Mobile Utility wordt geopend. U kunt nu foto's nemen of bekijken.