Sebastián Liste

Fotojournalistiek

Ik heb de afgelopen acht jaar in het Amazonegebied gefotografeerd en het is gewoon onmogelijk om de Transamazonica te negeren. De ontbossing en kolonisatie veroorzaken in sommige gevallen onomkeerbare schade in dit kwetsbare ecosysteem, maar veel mensen zijn zich niet bewust van het probleem. Ik hoop dat deze fotoserie helpt om de mensen bewust te maken van de realiteit waarmee de lokale, afgelegen gemeenschappen worden geconfronteerd.

Over dit Speciale project

Sebastián Liste toont de complexe gevolgen van de aanleg van de Transamazonica-snelweg voor de productie, het landschap en de gemeenschappen van het Amazoneregenwoud.V: Waarom heb je je voor dit project geconcentreerd op de Transamazonica-snelweg?

Ik heb de afgelopen acht jaar in het Amazonegebied gefotografeerd en het is gewoon onmogelijk om de Transamazonica te negeren. Het is de op twee na langste snelweg in Brazilië die fungeert als toegangspoort waarmee het land zichzelf in de markt zet als een van de belangrijkste exporteurs ter wereld van vlees, koffie, suiker en sojabonen, die allemaal in het regenwoud worden verbouwd.

V: Je vertelde dat de omstandigheden om te werken heel zwaar waren. Was dat de grootste uitdaging tijdens dit project?

In de Amazone kan het weer heel snel omslaan van zeer heet en droog in stortregens, zodat je overal op voorbereid moet zijn. Ik had daar ook last van. Ik wandelde vaak wel tien uur op een dag door het oerwoud, dus ik had stevige en betrouwbare apparatuur nodig waarmee ik altijd kon blijven fotograferen. Mijn weerbestendige camera's, de D850 en de Z 7, voldeden prima omdat ze zo robuust zijn.

V: Je hebt een foto gemaakt van een jong meisje, omringd door paarse bloemen, diep in het regenwoud. Waarom is deze foto zo speciaal voor jou?

Voor mij is deze foto rustig, maar toch emotioneel. Er gebeurt niets, maar de foto straalt schoonheid en intensiteit uit. De D850 heeft de textuur en details prachtig vastgelegd, waardoor dit 'kleine' moment toch betekenisvol is.

V: Welke fotoapparatuur heb je meegenomen en hoe heeft deze je geholpen?

Ik was heel blij dat ik tijdens dit project kon fotograferen met de Z 7 systeemcamera, naast de D850. De Z 7 legt heel veel details vast en is perfect voor omstandigheden met weinig licht. Daarom was hij van onschatbare waarde in de Amazone waar ik werkte met het natuurlijke licht. De camera is ook heel stevig en robuust, dus ik was niet bang om hem op de proef te stellen in de onvoorspelbare weersomstandigheden.

Daarnaast biedt de D850 de snelheid, resolutie en scherpte die ik nodig heb wanneer ik foto's van hoge kwaliteit wil maken van vaak vluchtige momenten in complexe omstandigheden.


V: Welke boodschap hoop je over te brengen met je speciale Nikon-project?

Ik ben Nikon erg dankbaar dat ze dit project hebben gefinancierd en me de kans hebben gegeven iets voort te zetten waarover ik gepassioneerd ben. Na lange tijd in het Amazonegebied te hebben gewerkt, is het voor mij belangrijk dat ik de verhalen kan vertellen van de gemeenschappen die ik heb ontmoet. De ontbossing en kolonisatie van het Amazonegebied veroorzaken in sommige gevallen onomkeerbare schade, maar veel mensen zijn zich niet bewust van het probleem. Ik hoop dat deze fotoserie helpt om de bekendheid van de situatie te vergroten en mensen bewust te maken van de realiteit waarmee deze afgelegen gemeenschappen worden geconfronteerd.


Maak kennis met de overige Nikon-ambassadeurs