2010-05-21

Nikon maakt winnaars Nikon Press Photo Awards 2009 bekend

Roger Job wint Nikon Press Photo Award, Jorge Dirckx bekroond als Promising Young Photographer '09.

Eens per jaar worden de mooiste of meest originele persfoto's van Belgische of in België verblijvende persfotografen bekroond tijdens de Nikon Press Photo Awards (NPPA). Vandaag maakte Nikon de winnaars en laureaten van deze awards bekend tijdens een officiële prijsuitreiking in het Fotomuseum van Charleroi.

Ook voor deze editie van de NPPA konden de deelnemers hun beelden (max. 10) inzenden in 4 verschillende categorieën: Nieuws, Sport, Portret en Verhalen. De wedstrijd telt tevens twee leeftijdsgroepen zodat de deelnemers jonger dan 30 jaar meedingen naar de Promising Young Photographer Award terwijl de andere deelnemers kans maken op de NPPA.

De vakjury van de wedstrijd bestond deze editie uit vertegenwoordigers van Nikon, het Fotomuseum Provincie Antwerpen, Le Musée de la Photographie Charleroi en de gerenommeerde Amerikaanse sportfotograaf Bill Frakes. Laatstgenoemde won zelf al vier World Press Photo Awards.

Net zoals vorig jaar selecteerde de vakjury acht laureaten (4 laureaten per leeftijdscategorie), die elk de beste foto voor een bepaalde categorie maakten. Uit deze laureaten werden vervolgens de twee winnaars gestemd. In de leeftijdsgroep van deelnemers jonger dan 30 jaar noteerde de jury volgende categoriewinnaars:
- Nieuws: Dirk Waem
- Sport: Dirk Waem
- Portret: Katrijn Van Giel
- Verhalen: Jorge Dirckx

Uit deze selectie vond de jury de reportage van Jorge Dirckx over de Ebola-uitbraak in Congo goed voor de Promsing Youg Photographer Award.

In de leeftijdscategorie ouder dan 30 jaar nomineerde de jury volgende laureaten:
- Nieuws: Georges Gobet
- Sport: Bruno Fahy
- Portret: Saskia Vanderstichele
- Verhalen: Roger Job

De Nikon Press Photo Awards 2009 werd door de jury toegekend aan de reportage die Roger Job maakte over de droogte in Kenia. De beelden maakten bij de jury erg veel indruk en sleepte dan ook de hoofdprijs in de wacht.

Bill Frakes sprak vol lof over de inzendingen: "Ik vond het een heel kwaliteitsvolle wedstrijd. De categorie 'Stories' was duidelijk het sterkst. De verhalen zijn zeer beloftevol en kunnen misschien nog krachtiger", vertelde de gerenommeerde Amerikaanse sportfotograaf achteraf. "Het verheugt me dat er steeds meer fotografen aan de Nikon Press Photo Awards deelnemen. Het is een uitstekend forum om ons vak in de kijker te plaatsen. Ik hoop dan ook dat er de komende jaren nog meer jonge persfotografen de weg naar deze prestigieuze wedstrijd vinden."

Ook Xavier Canonne, Directeur van Le Musée de la Photographie Charleroi, was vol lof over de inzendingen: "De Belgische persfotografie behoort al jaren tot de internationale top! Ook uit deze editie van de Nikon Press Photo Awards blijkt opnieuw dat we ons als klein land weten te onderscheiden met deze goede persfotografen."

Voor deze editie kon Nikon opnieuw rekenen op een nauwe samenwerking met le Musée de la Photographie Charleroi en het FotoMuseum Provincie Antwerpen voor de organisatie van de awarduitreiking en de tentoonstelling met de winnende beelden. Ook dit jaar was de uitreiking een enorm succes: met 99 deelnemers en 795 inzendingen waren er nog meer fotografen vertegenwoordigd dan tijdens de vorige edities.


KLIK HIER OM DE FOTO'S VAN ALLE LAUREATEN TE BEKIJKEN