10-06-2008

Nieuw - Nikon CaptureNX 2

Amsterdam, 3 juni 2008 – Nikon Europe kondigt trots de introductie aan van hun nieuwe beeldbewerkingssoftware, Capture NX2. Als opvolger van het beproefde Capture NX, dat werd uitgebracht in 2006, is Capture NX2 zelfs nog krachtiger en gebruiksvriendelijker. Deze toepassing is bedoeld voor alle fotografen die beelden snel en gemakkelijk willen verbeteren met behulp van intuïtieve functies.

Naast de vermaarde kleursturingspunten biedt de nieuwe versie ook een selectiesturingspunt, waarmee gebruikers bewerkingen, zoals Onscherp masker en D-Lighting, kunnen toepassen op een specifiek gebied dat direct zichtbaar is op de monitor. Met behulp van het automatische retoucheerpenseel kunt u vlekken in een foto (die worden veroorzaakt door stof op het moment dat de foto werd gemaakt) eenvoudig verwijderen door met de muis te tekenen. Om een getekend gebied te vullen, detecteert de software het meest geschikte gedeelte dat het meest natuurlijke beeld oplevert en past dit toe. Werkruimten, gebaseerd op een bepaalde workflow, en een verbeterde bewerkingslijst dragen verder bij aan een efficiënter gebruik en meer creatieve mogelijkheden.

Ludovic Drean, Product Manager Software bij Nikon Europe B.V.: “Nadat we veel waardevolle reacties ontvingen van gebruikers van Capture NX, ontwikkelden we een nieuwe versie die voldoet aan de wensen van elke veeleisende fotograaf die hiermee moeiteloos verrassende resultaten behaalt zonder dat de kwaliteit in het geding komt.”

Belangrijkste nieuwe functies

Selectiesturingspunt

Hiermee kunt u met één muisklik bewerkingen zoals Onscherp masker of D-Lighting toepassen op een specifiek gebied. Het selectiesturingspunt herkent de gebieden die de gebruiker wil wijzigen. Het selectiesturingspunt kan worden gebruikt met vrijwel elke beeldverbeteringsfunctie, waaronder D-Lighting, helderheid, kleur, scherpte, correctie en ruisonderdrukking.

Automatisch retoucheerpenseel

Met het automatische retoucheerpenseel kunt u eenvoudig natuurlijker uitziende resultaten produceren doordat u met slechts één muisbeweging stofvlekken kunt verwijderen en aanpassen aan de omringende kleuren en tinten. Hiermee kunt u tevens oneffenheden in gezichten of op bloemen of andere ongewenste voorwerpen in het beeld verwijderen.

Aanpassingen in schaduwen/hoge lichten

Met de schuifregelaar past u zeer gemakkelijk gebieden met schaduwen of hoge lichten aan. In plaats daarvan kunt u schaduwen en hoge lichten ook aanpassen door rechtstreeks een waarde te typen in het tekstvak.

Werkruimten

De nieuwe software biedt vier werkruimten (Verkenner, Metagegevens, Multifunctioneel en Bewerking) waartussen u gemakkelijk kunt schakelen om zo de indeling van de vensters te wijzigen. Werkruimten kunnen worden opgeslagen met een paletindeling en later opnieuw worden geopend. Er zijn ook diverse aanpasbare sneltoetsen beschikbaar.

Snel herstellen

Dit is een combinatie van veelgebruikte hulpmiddelen, waaronder Niveau en Tooncurve, Belichtingscorrectie, Contrast, Hoge lichten, Schaduwen en Verzadiging, in één venster. Voor extra efficiëntie verwerkt Snel herstellen meerdere taken en worden de beeldverwerkingsstappen van elke functie gebruikt om details aan te passen.

Meerdere instellingen tegelijk openen

U kunt meerdere beeldverwerkingsinstellingen tegelijk gebruiken om zo meerdere details parallel aan te passen.

Ondersteuning van labels/scores (XMP)

De nieuwe software ondersteunt negen soorten labels en vijf scoreniveaus in overeenstemming met XMP, een industriestandaard voor metagegevens. De software is compatibel met ViewNX, Adobe Bridge en Windows Vista en kan filteren en sorteren op label en score.

Naast deze nieuwe functies zijn de beproefde functies van Capture NX2 verder verbeterd, zodat dit Nikon's meest efficiënte en effectieve beeldverwerkingssoftware tot op heden is.

Capture NX2 is compatibel met Windows Vista en XP en met Macintosh OS X (versie 10.4.11, 10.5.2).

Beschikbaarheid

Capture NX2 is verkrijgbaar vanaf 20 juni 2008. Eigenaren van eerdere versies van Capture NX kunnen een upgrade uitvoeren naar Capture NX2.