Nikon Imaging | België | Europe

19-11-2015

NIKON TOONT DE SCHOONHEID VAN HET ALLEDAAGSE DOOR PARKEERPLAATSEN OM TE TOVEREN IN PRACHTIGE PLAATJES

Amsterdam, Nederland, 19 november 2015 – Nikon helpt fotografen de uitdaging van 'vemödalen' - proberen iets buitengewoons vast te leggen terwijl er al duizenden gelijksoortige foto's bestaan - aan te gaan door de schoonheid van het alledaagse te vangen in prachtige foto's van traditioneel saaie onderwerpen.

Nikon heeft vier deskundige fotografen van over de hele wereld bij elkaar gebracht om met de Nikon D750 doodgewone parkeerplaatsen vast te leggen in sensationele beelden om fotografen te inspireren het creatieve potentieel van zelfs de meest alledaagse scènes te ontdekken. Deze professionals laten zien hoe fotografen met de juiste apparatuur, vaardigheden en mentaliteit opvallend beeldmateriaal kunnen maken van ogenschijnlijk weinig inspirerende omgevingen.

“Een van de grootste creatieve uitdagingen waar fotografen voor staan, is het onderwerp zo vast te leggen dat ze zich onderscheiden van de vele gelijksoortige beelden die er al bestaan,” legt Adrien Barakat, een van de vier vooraanstaande fotografen die bij dit project betrokken zijn, uit. “Het is eenvoudig je op de traditionelere opnamen te richten, maar echt creatieve fotografen kunnen in elke omgeving hun eigen verhaal vinden. We hebben laten zien dat het mogelijk is iets buitengewoons te maken van alledaagse plekken door de techniek te beheersen, de tijd te nemen om vat te krijgen op het onderwerp en de opnamen goed voor te bereiden.”

Juan Jerez: Nikon D750, AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR

Aaron Pegg: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Alle vier de fotografen zijn geselecteerd om hun bewezen vermogen de schoonheid te achterhalen van dingen die gewoonlijk een beperkte esthetische waarde hebben. Persoonlijke interpretaties van de opdracht zijn onder meer de verlaten nachtelijke Deense parkeerplaatsen van Alastair Philip Wiper, die doen denken aan filmscènes, en het bewegingsportret van Aaron Pegg van een ballerina die de blik van de kijker op de hoofdlijnen en verdwijnpunten van de locatie richt. De Zwitserse fotograaf Adrien Barakat verkende de theorie ‘alles is een onderwerp en elk onderwerp heeft een ritme’ door de verschillende manieren te illustreren waarop één parkeerterrein aan kracht kan winnen door gebruik te maken van het typische karakter en de natuurlijke anonimiteit. De in Frankrijk woonachtige Juan Jerez heeft gespeeld met licht en de aanwezigheid van onverwachte voorwerpen om te laten zien dat de schoonheid van een foto niet afhangt van het onderwerp, maar van de manier waarop het onderwerp wordt gepresenteerd.

“Nikon heeft me uitgedaagd collega-fotografen te inspireren de grenzen van hun creativiteit te doorbreken en tegelijkertijd hun fotografische vaardigheden te verbeteren,” aldus Juan Jerez. “Voor mij was dit een mooie gelegenheid te laten zien hoe de combinatie van een creatieve blik en technische ervaring de schoonheid kan onthullen van wat velen als onbeduidende plekken zien, niet alleen parkeerplaatsen.”

Alastair Philip Wiper: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Adrien Barakat: Nikon D750, PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED

Nikon vergezelde Alastair Philip Wiper op de shoot in Kopenhagen voor een blik achter de schermen tijdens zijn interpretatie van het project. Met de volgende koppeling kunt u de opnamen hiervan bekijken: https://youtu.be/a5FMiPf3W90

Nikon daagt fotografen in heel Europa uit om dit voorbeeld te volgen en hun hierop geïnspireerde foto's te delen via de hashtag #DeSchoonheidVanHetAlledaagse.

Tijdens dit project hebben de fotografen met de volgende Nikon-apparatuur gewerkt: 

- Nikon D750
- PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
- AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Over de fotografen:

Alastair Philip Wiper: Alistair is een Engelse fotograaf en schrijver die in Kopenhagen woont. Hij verwondert zich over de dingen die mensen maken en benadert zijn foto-onderwerpen antropologisch door te zoeken naar de onbedoelde schoonheid in de infrastructuur.

Juan Jerez: Juan is een Spaanse architect en fotograaf die in Parijs werkt. Hij is gespecialiseerd in het maken van foto's die een verhaal niet met woorden vertellen maar door een andere kijk op de wereld te bieden middels een samenspel van licht, schaduw en vormen.

Aaron Pegg: Aaron woont in New York en hij begon in november 2013 met het fotograferen van lege metrostations in zijn woonplaats. Foto's op Instagram inspireerden hem om met een camera aan de slag te gaan en 'metrostations in hun "ruwste vorm" te laten zien' en daarbij de hoofdlijnen, scherptediepte en symmetrie vast te leggen om hun schoonheid te onthullen.

Adrien Barakat: Adrien is een Zwitserse architect en fotograaf. Dankzij zijn achtergrond als architect heeft hij een buitengewoon kritische blik, begrip van ruimte en speciale aandacht voor details ontwikkeld, die tot uitdrukking komen in de esthetische kwaliteit en kracht van zijn onderwerpen.