George Karbus

Wilde dieren

Ik wil laten zien dat de natuur er is voor ons. Om onze wereld te redden, moeten we er in de eerste plaats van houden. Dat gevoel wil ik uitdragen.

Over dit Speciale project

Nikon-ambassadeur George Karbus laat zien hoe het eraan toegaat in onze uitgestrekte oceanen. Hij reist de wereld rond om de unieke pracht van de onderwaterwereld en het opmerkelijke leven daarin te fotograferen.V: Hoe ben je met fotografie begonnen? Wat heeft je geïnspireerd om je camera te richten op het leven onder water?

Toen ik klein was, heb ik van mijn vader leren snorkelen in de Zwarte Zee en ik heb altijd veel aan freediving gedaan in Majorca. Later ben ik verhuisd naar de westkust van Ierland en daar vielen alle puzzelstukjes samen. Voor de kust kwam ik een geweldige dolfijn tegen, een tuimelaar. Met mijn Nikon D70 en D200 heb ik al zijn bewegingen mooi kunnen vastleggen.

V: Wat zijn de uitdagingen van het fotograferen van dieren onder water?

Ik werk voornamelijk met grote, snelle zoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen. Jezelf ook snel kunnen verplaatsen is dan de grootste uitdaging.

V: Hoe zorg je er bij het duiken voor dat je deze zeedieren niet stoort in hun natuurlijke omgeving?

Ik heb het geleerd van de allerbesten! In vijftien jaar freediving heb ik duizenden uren in het water doorgebracht met deze dieren en geleerd door samen met ze op te zwemmen.
Ik weet nu precies hoe ik soepel naar beneden kan gaan en door het water kan glijden. Ik begrijp de lichaamstaal van zeezoogdieren en deze kennis pas ik toe over de hele wereld.
De beste foto's maak je volgens mij als je een band hebt met je onderwerp en de dieren zich helemaal ontspannen voelen in jouw aanwezigheid.

V: Hoe helpt je Nikon-apparatuur je bij je zee- en landschapsfotografie, en onder water natuurlijk?

De Nikon D850 met het objectief AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED is voor de meeste onderwaterfoto's die ik maak een geweldige combinatie. De autofocus en hoge resolutie van de D850 vind ik al fantastisch, maar de snelheid en mogelijkheden bij weinig licht maken van deze camera echt een geweldige allrounder.


V: Welke boodschap hoop je over te brengen met je speciale project?

Met mijn verhaal wil ik laten zien dat de natuur er is voor ons. Ik wil mensen inspireren om terug te keren naar de natuur en er contact mee te maken.
Door de mens verdwijnen er steeds meer bronnen van voedsel voor dieren in de oceanen, wat grote gevolgen heeft voor natuurlijke ecosystemen. De impact van de klimaatverandering op onze natuurlijke omgeving en de soorten die daarin leven, kan niet meer worden genegeerd.
Dankzij internet en sociale media beschikken we nu over meer informatie over onze planeet en hoe we deze kunnen helpen herstellen. Om onze wereld te redden, moeten we er in de eerste plaats van houden. Dat gevoel wil ik uitdragen.


Maak kennis met de overige Nikon-ambassadeurs