16-08-2022

NIKON MAAKT INDRUK MET VIER EISA AWARD-ONDERSCHEIDINGEN

Amsterdam, 16 augustus 2022: Nikon kondigt met trots aan dat vier van haar producten tijdens de EISA Awards 2022-2023 succesvol zijn geweest. Nikon's topklasse systeemcamera, de Z 9, maakte indruk op de juryleden en werd bekroond met de onderscheiding 'Camera of the Year'. NIKKOR-objectieven zegevierden ook met de NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S die de onderscheiding 'Telephoto Lens' binnensleepte, de NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S die de onderscheiding 'Professional Telephoto Lens' mee naar huis nam en de NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S die in de categorie 'Macro Lens' heeft gewonnen.

De Z 9 die in de branche als een revolutie wordt gezien, wordt als 'the most advanced and capable camera you can buy right now' beschouwd en is aanbevolen vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit, supersnelle autofocus en 8K-videomogelijkheden. Daarnaast werd de NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S geprezen vanwege zijn 'compact dimensions, low weight and affordable price tag' waardoor het een populaire keuze onder natuurfotografen is.

De NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S is erkend als de eerste in zijn soort die over een ingebouwde 1,4 x teleconverter beschikt en vanwege zijn snelle autofocus, perfect voor sportfotografen. Hoewel de NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S werd omschreven als een 'nearly perfect macro lens' met zijn kleine kortste scherpstelafstand en STM-autofocus waardoor het in zijn categorie opviel.

Deze vier onderscheidingen tonen Nikon's voortdurende inzet om innovatieve en toonaangevende apparatuur te maken waarmee fotografen en videografen de grenzen van de mogelijkheden met hun werk kunnen verleggen.

Commentaar van de EISA voor de onderscheiding van de Z 9 van 'Camera of the Year' 2022-2023:

De Nikon Z 9 is de meest geavanceerde en capabele camera die nu te koop is. De gestapelde full-frame CMOS-sensor van 45,7 MP en snelle EXPEED 7-processor produceren een voortreffelijke beeldkwaliteit en hoge opnamesnelheden bij volledige resolutie van maximaal 30 bps in JPEG en 20 bps in RAW. Het snelle autofocussysteem met het geavanceerde 3D-trackingsysteem van Nikon stelt moeiteloos scherp op bewegende onderwerpen. Voor videomakers biedt de Z 9 een breed scala aan resoluties en beeldsnelheden tot 12-bits RAW 8K/60 intern. Met zijn vormfactor van een dubbele grip en de robuuste kwaliteit is de Z 9 een baanbrekend en krachtig hulpmiddel.

Het commentaar van de EISA over de onderscheiding ‘Telephoto Lens’ 2022-2023 voor de NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S

Ultrateleobjectieven worden meestal geassocieerd met een enorme afmeting, een zwaar gewicht en een forse prijs. Het nieuwe 800mm-teleobjectief van Nikon is daarom een aangename verrassing met zijn compacte afmetingen, het geringe gewicht en het betaalbare kostenplaatje. Nikon heeft dit bereikt door het gebruik van een Phase Fresnel-element waardoor de lengte van het objectief aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast zijn er diverse lenselementen zo geplaatst dat het zwaartepunt dichtbij de camerabody is komen te liggen, zodat het uit de hand maken van opnamen een reële mogelijkheid wordt. Ondanks de gereduceerde afmeting levert het objectief nog steeds een uitstekende beeldkwaliteit, waardoor deze nieuwe tele-aanbieding een bestseller onder natuurfotografen wordt.

Het commentaar van de EISA over de onderscheiding 'Professional Telephoto Lens' voor de NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S

Een 400 mm f/2.8-objectief is de industrienorm voor sportfotografie en wordt vaak met een teleconverter gebruikt. De NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S is de eerste in zijn soort die een ingebouwde 1,4x teleconverter ondersteunt, welke met een goed toegankelijke schakelaar wordt geactiveerd. Hierdoor kunnen fotografen de brandpuntsafstand snel naar 560 mm vergroten. Desondanks is het objectief 20% lichter dan zijn voorganger met een F-vatting. Zoals van een voor professioneel gebruik gebouwd objectief mag worden verwacht, biedt dit veelzijdig teleobjectief hoge kwaliteit van de constructie, snelle autofocus en uitstekende optische prestaties.

Het commentaar van de EISA over de onderscheiding ‘Macro Lens’ 2022-2023 voor de NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Dit is een bijna perfect macro-objectief. Met een volledig nieuw optisch ontwerp is dit objectief aanzienlijk scherper dan zijn equivalent met F-vatting. De prestaties zijn al uitstekend bij een maximaal diafragma, vertekening ontbreekt en vignettering is bijna onmerkbaar. Scherpstelling is snel dankzij dubbele STM-autofocusmotoren die twee groepen lenzen bewegen en de 4,5 stops vibratiereductie maken het eenvoudig om opnamen uit de hand te maken. Het objectief biedt een korte scherpstelafstand van 0,29 m en bevat een begrenzerschakelaar om het werkbereik tot een maximum van 0,5 m te verminderen. Het objectief is tot slot voorzien van een weerbestendige afdichting voor gebruik bij ongunstige omstandigheden.

De EISA-onderscheidingen worden jaarlijks uitgereikt ter ere van die nieuwe producten die de meest geavanceerde technologie en aantrekkelijke functies koppelen aan de beste prestaties in de desbetreffende klasse. De EISA-onderscheidingen strekken zich uit van de meest betaalbare producten van een hoge waarde tot de meest ambitieuze uitingen van moderne consumentenelektronica. Prijscategorieën veranderen van jaar tot jaar wat de evolutie van het productontwerp en de connectiviteit weerspiegelt, maar elke EISA-prijswinnaar blijft het allerbeste in zijn klasse.

Ga voor meer informatie naar de EISA-website: https://www.eisa.eu/

Over Nikon Europe

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's en professionele camera's tot objectieven, systeemaccessoires, en sport en recreatieve optics, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikons revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen. Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen.