De in Amsterdam woonachtige Kadir van Lohuizen is fotografiedocent en medeoprichter van fotoagentschap NOOR. Hij is beroepsfotograaf sinds 1988 en inspireert velen met zijn werk. Kadir koos voor een loopbaan als fotograaf nadat hij als scholier zijn passie voor fotografie ontdekte. Zijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft zijn carrière echter blijvend gevormd.

Tijdens zijn carrière als freelancefotograaf heeft Kadir reportages gemaakt van conflicten in Afrika en elders. Het bekendst is hij echter waarschijnlijk door zijn projecten over de zeven wereldrivieren, de diamantindustrie, Via PanAm, over de hedendaagse migratie in Noord- en Zuid-Amerika en ‘Where will we go’, over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor de mens. Kadir werkt nog steeds voor NOOR in conflictgebieden en legt de wereldproblematiek vast door middel van zijn fotografie.

Hij heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder twee World Press Photo Awards en een Visa d’Or voor zijn werk in Tsjaad. In 2004 viel hem de prestigieuze Nederlandse Dick Scherpenzeelprijs voor de beste reportage over de ontwikkelingslanden ten deel.

Hij zat tweemaal in de jury van de World Press Photo, is lid van de World Press Photo Advisory Board en heeft tot dusverre vier fotoboeken gepubliceerd.

Als Nikon-ambassadeur voor Europa zal Kadir zijn eigen stijl, technische aanpak en arbeidsethos onder de aandacht brengen om anderen aan te moedigen om hun eigen grenzen als fotograaf te verleggen.